Gezond eten op Kreta

Al eerder schreef ik over het gezonde eten hier op het eiland. Nu ik wat vaker Kretens kook en me wat meer verdiep in de Griekse keuken, begin ik het steeds beter te begrijpen. De Kretense keuken hanteert namelijk de eigenschappen die ik zelf altijd al gebruikte. Veel verse producten, weinig toevoegingen. In één van de kookboeken die ik laatst heb gekocht staan de uitgangspunten van het Kretense dieet en die wil ik graag met jullie delen. Als je hier vanuit gaat in je dagelijkse maaltijden, leef je lang en gezond. En echt waar, de gerechten zijn allemaal zo simpel, ik sta er elke keer weer versteld van. Ok, er zitten ook wel lastige tussen en er mislukt ook echt wel eens wat, maar dat weegt niet op tegen de dingen die zonder problemen op tafel komen.

Hierbij de uitgangspunten van een gezond voedingspatroon, zoals de oude Kretenzers het hanteerden (Bron: Kretens koken, Maria en Nikos Psilakis, uitgeverij Karmanor). Kretenzers eten:

– veel olijfolie. Ze gebruiken verder vrijwel geen andere dierlijke of zaadolie. Alleen maar olijfolie en dit vrijwel in elk gerecht wat ze eten. Ook bij het ontbijt. De Kretenze olijfolie schijnt ook de beste ter wereld te zijn.

– weinig vlees. Van oudsher eet men vlees eigenlijk alleen maar bij feestelijke gelegenheden.

– veel brood: Kretenzers eten drie keer zoveel brood als Amerikanen, maar wel alleen maar volkorenbroden. Wit brood wordt eigenlijk alleen maar bij feestelijke gelegenheden gegeten.

– één maal per week vis.

– veel fruit. Kretenzers eten 6 keer zoveel fruit als de Nederlander. Het fruit wordt hier vrijwel allemaal nog op ambachtelijke wijze gemaakt, dus het smaakt nog steeds naar echt fruit.

– grote hoeveelheden peulvruchten en groenten. Veel Kretenze gerechten worden bereid met linzen, erwten of andere peulvruchten. Die je ook overal makkelijk kunt krijgen. Ook wordt veel met pure groenten gewerkt.

– wijn tijdens het eten. Het is heel normaal om hier altijd wijn bij het eten te drinken. Men vindt het gezellig en drinkt eigenlijk nooit alleen.

Men geniet hier nog van de authentieke smaken en dat is iets wat ik zelf ook altijd voor ogen heb met mijn gerechten.

Ik probeer altijd weer verschillende groenten uit en combineer van alles. Dagelijks krijg ik het verwijt dat mijn maaltijden zo lekker zijn. Zelfs al eten we al meer dan drie dagen vegetarisch. Ik probeer momenteel veel verschillende Kretenze gerechten uit. En tussendoor maak ik mijn eigen creaties. Meestal afhankelijk van wie er mee eet en wat er in huis is. De basis begint meestal bij olijfolie, uien, knoflook. Daarna groenten en dat waar ik zin in heb, vis, vlees, groenten, pasta, rijst. Tot nog toe hebben we vrijwel elke dag iets anders gegeten. De enige maaltijd die regelmatig op tafel komt is een combinatie van groente, gebakken/gegrilde aardappeltjes en kippepoten, omdat we daar allebei helemaal weg van zijn. Maar ook daarin probeer ik dan elke keer weer te variëren en dat lukt nog steeds!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s