Koken in de Kooksalon

In het kader van ik wil weer meer verantwoord koken, volgde ik gisteravond, samen met mijn moeder, een workshop ‘Intens Italiaans’ bij de Kooksalon in Lambertschaag. Het spreekt ons aan, omdat er alleen maar met biologische èn streekproducten wordt gewerkt. Ik ben enthousiast als ik alleen al de website bekijk. Dit wordt direct bij binnenkomst onderstreept door de de prachtige inrichting en de prettige sfeer die er in de Kooksalon hangt.

Cannelloni opmaken

Rond 17 uur worden we ontvangen door Rémon Blokhuis, initiatiefnemer van de Kooksalon.  De groep bestaat uit 11 mensen, een goed aantal voor de ruimte die er is. We krijgen eerst een rondleiding door de twee (!) keukens en uitleg over het menu. Na een aperitiefje wordt de groep verdeeld om de vier gerechten voor te bereiden. Het is een heerlijk Italiaans menu, niet te moeilijk, zodat ook de mensen die wat minder ervaring met koken hebben mee kunnen koken. Iedereen is verantwoordelijk voor een deel van het menu, verder is er tijd om bij elkaar langs te lopen om te kijken hoe alles in z´n werk gaat. Samen met mijn moeder maak ik het nagerecht. Ik begin met de espressobavarois, zij met het maken van tuilles, nieuwe dingen die we beide nog niet eerder gemaakt hebben. Ik ben niet zo enthousiast over het gebruik van gelatine in de bavarois, maar ja, het moet uiteindelijk wel opstijven. Eigenlijk is het allemaal heel simpel. De tuilles zijn bijzonder leuk om te maken, je moet er even handigheid in krijgen. Meteen na het bakken moeten de tuilles van de plaat, om ze in hun vorm te maken. Dat is volgens Rémon best wel lastig, maar wij krijgen er snel handigheid in en we hoeven er geen 30 te maken om tot een resultaat van 11 complete tuilles te komen. We zijn trots op onszelf. Na de espressobavarois en de tuilles help ik mee met het afmaken van de bechamelsaus en het opmaken van de cannelloni.

Cannelloni

Na zo’n anderhalf uur voorbereiden kunnen we al aan tafel! Steeds is weer een ander koppel dat een gang ‘afmaakt’. We beginnen met bruschetta met tomaat en mozzarella. Een heel normaal gerecht, maar met de juiste ingrediënten is het zoveel lekkerder!! De tweede gang is de cannelloni en op z’n Italiaans gewoon alleen als cannelloni op het bord.

Na de cannelloni gaan we verder met een rollade op bijzonder smakelijke wijze bereid (eerst in de oven en dààrna pas afbakken in de pan), waardoor het vlees extreem mals is. Daarbij een pompoenrisotto. Deze wordt door Rémon zelf klaargemaakt, hoewel het voorbereidende werk al door de groep is gedaan. Het eindresultaat is heerlijk. De rollade is ingesmeerd met pesto voor deze de oven in ging. In combinatie met de risotto een streling op de tong.

En dan natuurlijk het toetje! Bestaand uit drie delen. Een heerlijke stoofpeer, espressobavarois met warme witte chocolademousse (klaargemaakt in een apparaat waaarvan ik de naam niet weet, maar je maakt er ook slagroom mee (met gaspatronen), voor wie het kent, dan weet je wel hoe fantastisch dat is, maar ik was echt verbaasd over het resultaat van het apparaat). De combinatie met de espressobavarois is geweldig. De tuilles werden gevuld met slagroom, niet echt mijn favoriet (de slagroom), maar het zag er geweldig uit en de combinatie was perfect!

het dessert

De combinatie met de espressobavarois was ook geweldig. De tuilles werden gevuld met slagroom, niet echt mijn favoriet (de slagroom), maar het zag er geweldig uit en de combinatie was perfect!

Wij hebben een heerlijke avond gehad. Geweldig gegeten en weer veel geleerd en gezien. Nu nog leren om goede foto’s van eten te maken en dan kunnen jullie de volgende keer nog beter zien wat we gedaan hebben!

Rémon bedankt voor een heerlijke avond. We komen zeker nog eens terug!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s