Slow Eating

Soms wordt slow food wel eens verward met slow cooking of slow eating. Niet dat het erg is, want bij Slow Food gaat het om de producten, bij slow cooking en eating om de manier waarop je vervolgens met het eten omgaat.

Vandaag eet ik met aandacht. Voor ik ga eten lees ik een boek van Thich Nhat Hanh en ik beland in het hoofdstuk Mindful eten. Omdat ik toch alleen eet, ga ik er maar eens voor zitten. Ik bekijk wat ik op mijn bord heb liggen (als voorgerecht Toma met spek uit de oven, daarna gegrilde aubergine, courgette en paprika) en bedenk me wat de aarde me vandaag heeft gegeven aan eten en drinken (voor me staat een flesje rode wijn, geproduceerd met druiven uit de wijngaard van de b&b waar ik verblijf). En het is echt waar, als je met aandacht eet, wordt het opeens een stuk lekkerder!!

Gelukkig zegt deze goeroe dat je echt niet altijd stil moet zijn tijdens het eten, maar dat het vooral wel belangrijk is dat je geen moeilijke gesprekken voert tijdens het eten. Beter kun je het hebben over dat wat er op je bord ligt (en ja daar ben ik al een tijdje een voorstander van!).

One thought on “Slow Eating

  1. Ik eet vooral “slow” omdat het dan niet alleen beter smaakt, maar omdat het dan beter lijkt te vullen, je sneller dat lekkere verzadigde gevoel krijgt en dus minder éét.
    Lekker volgegeten en tóch op gewicht blijven, lijkt mij een goede zaak als ik zo eens om mij heen kijk naar al die volgevreten hangbuikzwijntjes!

    En met de feestdagen doe ik niet mee aan al dat decadente gevreet!
    Waarom? Op de 1e plaats uit solidariteit met mijn eigen lijf en ten tweede uit solidariteit met al die mensen die dagelijks honger hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s