Biologisch, duurzaam of puur??

Afgelopen weekend een discussie over de redenen waarom we wel of niet biologisch moeten eten. Ik ben een voorstander van puur eten. Zo min mogelijk uit pakjes halen en zoveel mogelijk zelf maken. En echt waar, het hoeft op die manier helemaal niet moeilijk te zijn en lang te duren om iets lekkers te maken. In deze tijden van kerst is iedereen opeens weer meer aan het koken en er worden waarschijnlijk meer inkopen gedaan bij de echte slager, bakker, groenteman, biologische winkels, winkels met bijzondere producten, etc. Denk je bij kerst of diners meer na over wat je eet en waar je de producten vandaan haalt? Gewoon omdat je meer tijd hebt? Of omdat het een belangrijk moment is om indruk te maken?

Deze week kwam ik van een aantal mede-bloggers over eten blogs tegen over duurzaam en biologisch eten. Het eerste artikel kwam van Midas Dekkers, die absoluut tegenstander is van biologische producten. Het leuke is om te zien wat een enorme discussie dit oplevert.

Het andere bericht gaat over de bezwaren die we vaak hebben tegenover het kopen of gebruiken van duurzaam geproduceerde goederen. Ook heel herkenbaar voor velen.

Ik weet net als iedereen dat het lang niet altijd in je tijdschema past om continu bezig te zijn met welke duurzaam geproduceerde producten je wilt kopen. Maar er komen steeds meer manieren om goede producten makkelijk aan te schaffen, denk hierbij aan het groentenpakket bij je plaatselijke biologische groenteman, webwinkels met biologische producten of ga gewoon eens langs bij de boer in buurt. Ook daar vind je vaak goede producten, gewoon langs de kant van de weg. Het is ook leuk om mee bezig te zijn, het kan een leuke dagtrip in het weekend zijn om gewoon eens op zoek te gaan duurzaam geproduceerde producten. Ook leuk met kinderen om ze zo te laten zien waar het eten vandaan komt.

Mijn credo is (om te spreken met Michael Pollan), eet nooit iets wat je grootmoeder ook niet zou eten. Dus niets voorgeproduceerd, maar alles lekker vers. Eet zo min mogelijk producten met E-nummers en hoe duurzamer geproduceerd, hoe meer van het seizoen en hoe meer uit de regio hoe lekkerder alles smaakt. Groot voordeel is dan dat je weinig toevoegingen nodig hebt om iets goed op smaak te brengen. En dat scheelt dan weer een heleboel geld.

Fijne en smakelijke kerst!!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s