Recept: Simpele soepen

Ingrediënten (4 personen):

Ongeveer 500 gram groenten naar keuze (venkel, bieten, wortel, pompoen, brocolli, courgette)
Knoflook
Ui
Zout, peper, andere kruiden, bouillonblokjes
Water
optioneel: room, aardappel, melk

Ik houd van soep. En ik houd vooral van simpele soepen die heerlijk smaken en weinig tijd kosten. Het idee, pak 500 gram groenten, doe dit in een pan met wat smaakmakers, kook, pureer en eet.

De snelste manier is om alle ingrediënten in een pan te doen met voldoende water en een bouillonblokje, je kookt de groenten tot ze zacht genoeg zijn om te pureren. Haalt de pan van het vuur, zet de staafmixer erin en pureert de soep tot een gladde massa. Als de soep te dik is kun je water of melk toevoegen om te verdunnen. Je brengt de soep op smaak met zout, peper en kruiden en eventueel wat room (naar smaak en behoefte).

Tips:
1. De groenten moeten onder water staan, en een beetje zwemmen, maar niet te veel, want dan wordt de soep te dun. Voeg dus niet te veel water toe, is de soep te dik na het pureren, kun je er later altijd nog water aan toevoegen.

2. Om het geheel nog wat meer smaak te geven, kun je de uien, knoflook eerst even licht aanfruiten. Voeg dan de groenten toe, die je ook even licht roerbakt, voeg dan water toe en kook tot het gaar is en gepureerd kan worden.

3. Sommige groenten (als wortel, pompoen en bietjes) zijn al stevig van zichzelf, je maakt er dus goede stevige maaltijdsoepen mee. Van andere groenten kun je ook stevige soepen maken, dit kun je doen door aardappels mee te koken.

4. Soepideeën: bietensoep (lekker met verse gember er doorheen) venkelsoep, pompoensoep (hiervoor snijd ik de pompoen in stukken die ik met olijfolie, knoflook en kruiden grill, daarna in de pan met melk of water, opwarmen en pureren), bloemkoolsoep, wortelsoep (erg in trek bij kinderen), brocolliknoflooksoep (echt veel knoflook aan toevoegen).

2 thoughts on “Recept: Simpele soepen

  1. Hoi Lieve I, Gisteravond paprika, tomaat, ui, knoflook, selderij,een winterpeen bij elkaar gegooid, half litertje water bij en vlak voor het opdienen wat verse gember en het sap van een sinaasappel. En natuurlijk zout, peper en een bouillonblokje en een handje verse kruiden. Heeeeeeeel lekker! Een lepel(tje) cremefraiche maakt het helemaal goed. Doeg en liefs, Tia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s