Boodschappen doen een vak?

Als je het belangrijk vindt je maaltijden te bereiden met lokale seizoensproducten, dan heb je het niet altijd makkelijk. Door het ruime aanbod in de winkels, is het lang niet altijd duidelijk welke producten uit de buurt komen en van het seizoen. Door de globalisering en de technologische ontwikkelingen in de voedingsbranche is het mogelijk op elk moment van het jaar alle groenten en fruit te kopen die we wensen. Zo stond ik laatst bij een groenteman waar me in geuren en kleuren werd verteld dat de appels na het plukken meteen worden ingevroren, zodat ze langer houdbaar zijn. Zo kunnen we elke dag van het jaar dezelfde appel eten.

Bijna alles wat op je bord ligt heeft duizenden kilometers afgelegd voor je het in de winkel hebt gekocht. Zelfs groenten die op nog geen 30 kilometer bij jou vandaan worden geteeld, gaan eerst een lange weg voor ze bij jouw supermarkt of groenteman te koop zijn. Of ze liggen, net als de appels, maanden te wachten tot ze verkocht worden.

Dit geldt niet alleen voor groente en fruit, maar voor al het eten wat in supermarkten te koop is. Het lijkt heel normaal om sauzen te maken uit pakjes, in plaats van met verse ingrediënten. Ook zuivelproducten worden vaak in de omgeving geproduceerd, maar veel verder weg verkocht of bewerkt voor ze verkocht worden. Winkels zijn vaak trots op hun assortiment wat van ver komt, terwijl ze niet weten wat voor prachtige producten er in de omgeving worden gemaakt. De winkeliers die dit wel doen, zijn vaak nog gepassioneerder en enthousiaster over de producten die ze verkopen.

Het eten van lokale en seizoensproducten heeft een aantal voordelen:

  • Het is lekkerder (groenten die meteen na de oogst worden verkocht behouden de smaak beter)
  • Het is beter voor het milieu (want minder transportkilometers)
  • Je komt weer in contact met de leverancier, die trots is op zijn product
  • Je bent bewuster met eten bezig
  • Het is goedkoper (doordat de etenswaren lekkerder smaken, heb je minder ingrediënten en smaakmakers nodig om een maaltijd compleet te maken)

De afgelopen week schreef ik al over de initiatieven Willem en DreesRuud Maaz en Thijl, waar je biologische of lokaal geteelde en geproduceerde producten uit het seizoen kunt kopen of bestellen. Ik vind het een mooie gedachte als dit voor iedereen normaal wordt. Dit wordt een van de speerpunten van mijn blog de komende tijd, het ontdekken van plekken waar je lokale en seizoensproducten kunt kopen.

Ik wil weer terug naar de basis van eten, eten wat het land je biedt en niet dat wat door technologieën tot stand komt. Doe je mee? Geef al je tips en adviezen door en ik zorg dat het woord verspreid wordt!

One thought on “Boodschappen doen een vak?

  1. Pingback: Bewust boodschappen doen | Alles over eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s