Het gevaar van aspartaam

Vandaag in de Telegraaf een artikel over het gevaar van aspartaam.

——————————————————————————————————

Mensen die een beetje op de inname van suiker willen letten, drinken massaal light dranken. Maar al die drankjes bevatten een alternatief zoetmiddel. Vaak is dat aspartaam.

Te vaak, vinden sommige voedingsdeskundigen. Want een grote hoeveelheid aspartaam (E951) lijkt slecht te zijn voor ons lichaam. Bekend is een groot aantal bijwerkingen, zoals hoofdpijn en migraine, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen en misselijkheid.

Niet onschuldig
Ook in de politiek begint door te dringen dat er eens goed moet worden gekeken naar het stofje, dat sinds dertig jaar in oneindig veel producten wordt gebruikt als zoetstof. In het Europees Parlement krijgen de bedenkingen die de Nederlandse Kartika Liotard (Verenigd Links) al sinds 2005 uit, steeds meer weerklank. “Ik ben blij dat de druk toeneemt, zowel vanuit de politiek als de wetenschap. Ik stel als Europarlementslid nu al zo’n zes jaar vragen bij de toelatingsnormen van deze zoetstof. De jongste resultaten van wetenschappelijk onderzoek bevestigen dat het niet om een onschuldige slankmaker gaat”, aldus Liotard, die verwijst naar nieuwe Deense en Italiaanse onderzoeken.

Te vroeg
Uit onderzoek van de Deen Thorhaller Halldorsson onder bijna zestigduizend zwangere vrouwen blijkt dat er een verband is tussen het drinken van light frisdranken en te vroeg geboren kinderen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de stof de kans op kanker verhoogt. De Italiaanse oncoloog Morando Soffritti signaleert een verhoogde kans op lever- en longkanker bij muizen die gedurende hun hele leven aan aspartaam zijn blootgesteld.

17 glazen
Toch acht de Europese voedselautoriteit (EFSA) momenteel een dagelijkse inname van 40 milligram aspartaam per kilo lichaamsgewicht toelaatbaar en ziet ze vooralsnog geen reden daarvan af te wijken. 40 mg komt neer op zeven glazen light frisdrank voor een kind van 25 kilo, voor iemand tussen de 30 en 50 kilo tussen de acht en dertien glazen en mensen die zwaarder zijn dan 65 kilo mogen zeventien glazen drinken. Dat zijn hoeveelheden die bij normaal drinkgedrag niet gehaald worden. Bovendien zijn belangrijke organisaties zoals de Consumentenbond, KWF Kankerbestrijding, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van mening dat aspartaam – bij normaal gebruik – veilig is.

Vermijden
Toch vecht parlementslid Liotard voor meer onderzoek: “Het kan niet zo zijn dat er gevaren zijn verbonden aan een stof die je vandaag de dag haast niet meer kunt vermijden in je voedsel. Ik wil dat EFSA die nieuwe studies herbekijkt. Voedsel en drank moeten voldoen aan de hoogste standaard.”

Bron: De Telegraaf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s