Werkende moeders, dikke kinderen?

De Telegraaf bericht op 4 februari jl. dat er in Amerika onderzoek is gedaan naar de relatie tussen het gewicht van kinderen en het feit of ze wel of geen werkende moeder hebben. Sleutelkinderen hebben meer kans op overgewicht omdat er geen controle zou zijn over dat wat ze eten èn ouders maken zich er snel en gemakkelijk af bij het boodschappen doen.

Ik weet niet of het gewicht van kinderen direct gerelateerd is aan het feit of de moeder wel of niet werkt. Wel weet ik dat het eetpatroon van ouders van invloed is op het eetpatroon van kinderen en dus op hun gewicht. Dit is met alles in het leven zo, kinderen doen dat na wat ze zien en als ouder ben je het voorbeeld wat ze het meeste zien.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor wat je kind eet en hoe het eet. Omdat een kind nog niet in staat is keuzes te maken over wat het wel of niet eet en omdat kinderen niet zelf boodschappen doen en zelf koken.

Natuurlijk is het gemakkelijk om je baby een potje te geven, terwijl jij het eten voor de rest van het gezin staat te maken. Maar weet jij wat er in zo’n potje zit? Babyvoeding in potjes wordt gemaakt om lang te bewaren, waardoor het allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen bevat om er lang ‘lekker’ uit te blijven zien. Bedenk ook dat het vaak heel gemakkelijk is om dit gerecht uit een potje na te maken. Je hoeft maar een klein beetje van je eigen eten door de blender te halen (dan wel voor je de kruiden toevoegt) en je hebt dezelfde maaltijd als één uit een potje.

Mocht je meer inspiratie willen, je kunt sinds kort workshops babycooking volgen. En als je het gewoon niet te moeilijk wilt maken, zorg dat je zoveel mogelijk echt verse groente op het menu zet en zo weinig mogelijk voorverpakte ingrediënten. Een gezond lichaam begint bij de basis en die leg je in de kindertijd. Maak je kind gezond door het de juiste voeding te geven. Kinderen zullen dan later als ze groot zijn ook zelf gezond gaan eten. En als je eten leuk maakt voor kinderen, zullen ze op jonge leeftijd al geïnteresseerd raken in dat wat er op hun bord komt te liggen.

Op http://www.topfitkids.nl vind je leuke games voor kinderen, zo leren ze wat gezonde voeding is en waar eten van gemaakt wordt.

Op http://www.lekkerbelangrijk.nl/kliktafel/list vind je allerlei weetjes en tests over eten voor pubers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s