Hoe wij eten…..

Een tweede artikel wat mij in het Slow Food magazine erg aansprak was het artikel over de Nederlandse schoollunch. Linda Roodenburg stelt in dit artikel dat ‘wij Nederlanders’ geen eetcultuur hebben. Dat eten altijd op de laatste plaats komt en dat we er geen plezier aan beleven, maar dat het iets is wat moet. Roodenburg heeft in veel landen de eetcultuur ervaren, in het eten ontdek je de waarden van een land.

Dat wij geen eetcultuur hebben beschrijven ook Ilja Gort en Jonnie Boer in hun boek ‘Met Gort de Boer op’, waarin zij op zoek gaan naar echt Nederlands eten. Ook zij beschrijven dat wij eten als een snel tussendoortje zien en er geen waarde aan hechten. Zeker op doordeweekse dagen waar we snel achter de computer onze lunch opeten of voor de tv als we na een dag hard werken thuiskomen. Eten mag in onze ogen geen tijd en geld kosten.

Dit in tegenstelling tot vrijwel elk ander land ten zuiden van Nederland. Daar nemen ze tussen de middag minimaal een uur de tijd om uitgebreid te lunchen, buiten kantoor natuurlijk. Zakenlunches duren lang en worden ondersteund door veel en goed eten en niet te vergeten, wijn. Ook kinderen op school krijgen een driegangenmenu en eten gezamenlijk.

In Nederland wordt tijdens het eten weinig gesproken, men wil zo snel mogelijk weer van tafel. In menig ander land is eten iets wat je samen doet, je proeft van elkaars bord, je praat over wat je eet en iedereen kan eindeloos meepraten over ingrediënten, winkels en restaurants. Eten is een sociaal evenement, elke dag weer. Ook eten terwijl je over straat loopt is lang niet overal zo normaal als het voor ons is.

Dat wij eten doen terwijl we werken, lopen, reizen of tv kijken komt ook door het aanbod van eten. Je kunt het op elke straathoek kant en klaar krijgen, dus waarom zou je moeilijk doen en het zelf klaar maken? Gelukkig is ook gemakzucht aan verandering onderhevig. Steeds meer mensen besteden aandacht aan eten. Nog lang niet elke dag van de week, maar in ieder geval in het weekend, dan hebben en maken we tijd.

Dit kun je ook doorzetten naar de dagelijkse maaltijden, want goed en met aandacht eten en boodschappen doen is niet alleen een kwestie van tijd. Je moet het willen, maar als je eenmaal begonnen bent, wil je niet meer terug!

Lees over eten met aandacht ook mijn artikel Duurzaam eten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s