Eten en drinken in Griekenland

Griekenland…… Land van mooie witte huisjes, het relaxte leven, het altijd vakantiegevoel…. Maar ook land van crisis, economische problemen en luie mensen……

Op vakantie in Griekenland is heerlijk, zeker als je met de boot weg bent. De rust op het water, nergens aan denken, overdag zeilen en zwemmen en genieten van de omgeving, ’s avonds eten in één van de kleine Griekse taverna’s. Je hoeft echt nergens aan te denken, alleen hoe je naar de volgende haven komt en wat je die avond gaat eten. Dit kun je aan boord al bedenken als je wilt, want de meeste taverna’s hebben dezelfde kaart.

In elk restaurant kun je tzatziki, Greek salad, souvlaki, moussaka, pork chops, lamb chops, pasticio, mixed grill, vis van de grill en calamari bestellen. De kwaliteit varieert van middelmatig tot heel goed, maar het is veel van hetzelfde, dat komt natuurlijk doordat wij in veel toeristische plaatsen komen. Hoe het eten in restaurants in nog ongerepte gebieden is, dat weet ik niet.

Om de variatie er in te houden kook ik zelf als we een avond niet uit eten gaan met gasten of ‘s middags tijdens de lunch. Wat me dan opvalt is het aanbod in de winkels. Het lijkt zo mooi, zongerijpte tomaten, knaloranje sinaasappels, alles vers van het land, van het seizoen en uit de omgeving. De omgeving om veel te laten groeien is perfect, Corfu is een zeer groen eiland, omdat het nog regelmatig regent. De realiteit is helaas anders. Boodschappen doen in Corfu betekent veel lang houdbare producten en veel e-nummers. Verse groenten zijn er wel, maar komen lang niet altijd van het eiland of zelfs uit Griekenland. En de variatie is beperkt, tomaten (heel veel tomaten), sinaasappels (heel veel sinaasappels), courgettes, paprika’s, wortels, aubergines en andijvie. En dan hebben we het alleen nog maar over groenten en fruit. Er zijn weinig speciaalzaken met zuivel, kaas, vlees of vis (of andere delicatessen), je moet het doen met de grote supermarkten in de buurt van toeristencentra en kleine dorpswinkeltjes. Ondanks dat de Griekse keuken van oorsprong wel heel gezond en vers is.

In toeristische omgevingen is het bijna onmogelijk echte goede producten te vinden. Helaas ontbreekt de tijd om echt het authentieke Griekenland in te duiken. Ik duik gewoon af en toe in mijn Griekse kookbijbel  en fantaseer hoe het ook kan zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s