Recept: Sinaasappelcake

Sinds we hier werken, komen we vaak bij onze vrienden van To Fagopotion in Agios Stefanos. Het leukste aan het eten daar is, dat we altijd worden verblijd met het beste toetje van de wereld, sinaasappelcake met daarbij Griekse yoghurt en honing. Ik was de eerste keer zo overdonderd door hoe lekker die cake is, dat ik het recept wilde hebben. Gelukkig bood Tessa Kiros uitkomst, want in haar boek staat een recept voor deze cake.

Omdat ik geen staafmixer heb, durfde ik het steeds niet aan, bang dat ik de sinaasappels niet klein genoeg kon krijgen. Het is namelijk wel belangrijk dat je de sinaasappel niet ziet in het gerecht, maar wel proeft. Het griesmeel had ik wel ergens in een supermarkt gevonden en lag al 2 maanden aan boord. Vorige week besloot ik het toch te proberen. Ik kreeg namelijk de briljante ingeving dat je een sinaasappel die een uur gekookt is, natuurlijk ook kunt fijnmaken met de rasp! Zo geschiedde en ik ging aan de slag. Het leverde me een paar verbrande vingers op (een gekookte sinaasappel raspen is best lastig als je geen vuurvaste vingers hebt), het resultaat was er niet minder om!

Het gemiddelde cijfer kwam uit op een 8,8. Deze komt zeker vaker op het menu te staan, maar ik wacht nog even tot ik wel een staafmixer heb en mijn vingers niet meer hoef te branden aan de sinaasappels die een uur moeten koken;-). Hieronder het recept van Tessa Kiros voor Keik Portokali (Sinaasappelcake):

Ingrediënten (met deze hoeveelheid krijg je zo’n 24 kleine stukjes):

2 biologische sinaasappels (goed afgeboend)
185 ml olijfolie
140 gram suiker
5 eieren
250 gram fijn griesmeel
4 theelepels bakpoeder
80 gram amandelen gehakt (dit moet in het originele recept, ik heb het weggelaten en vervangen door 80 gram griesmeel extra)

Voor de siroop:
125 gram suiker
sap van 1/4 citroen
1 theelepel anthonero/oranjebloesemwater (ook dit heb ik weggelaten omdat ik het niet kon vinden)

Kook de sinaasappels ongeveer 1 uur, in ruim water tot ze zacht zijn (controleer af en toe of ze nog voldoende onder water staan). Haal uit het water en verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde cakevorm van 24 cm doorsnee in met olie en bestuif met bloem (een rechthoekige ovenschaal belegd met bakpapier volstaat ook).

Doe de ingrediënten voor de siroop in een steelpan met 185 ml water en roer op een matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat zonder deksel 6 tot 7 minuten pruttelen. Zet daarna weg om af te koelen. Snijd de sinaasappels in vieren en verwijder de pitten. Pureer ze met schil en al in een blender of keukenmachine tot je een gladde oranje moes hebt (of: laat de sinaasappels afkoelen en maak fijn met de rasp, zoals ik heb gedaan). Giet deze in een kom en roer de olie, suiker en eieren erdoor. Klop nu met de elektrische mixer en klop griesmeel, bakpoeder en amandelen erdoor (dit kan ook met de garde).

Doe alles in een cakevorm en zet ongeveer 40 minuten in de oven (of in ieder geval tot het moment dat je er een breinaald of vleespen erin steekt en deze er weer schoon uitkomt). Laat de cake in de vorm zo’n 10 minuten afkoelen en snijd de cake in ruitjes van 7 cm lang en 4 cm breed. Giet voorzichtig de siroop over de cake, zodat de hele cake bedekt raakt. Laat dan de cake helemaal afkoelen voor je deze serveert.

2 thoughts on “Recept: Sinaasappelcake

  1. Pingback: Voor het eerst gooi ik iets weg….. | Alles over eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s