Samen koken

Het einde van het seizoen nadert en dat betekent dat we met kleinere flottieljes varen. Voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt voor persoonlijk contact en zo ontdek je sneller dat mensen graag koken en dat ook aan boord wel willen doen. Het weer is ook beter om dit te doen, want de temperatuur is gedaald en daarom is het minder heftig binnen te staan koken.

Deze week is wel het toppunt. Elke dag komt er wel iemand met een culinaire verrassing voor tijdens de borrel of het eten. Vorige week kookte ik samen met een van onze gasten die ooit als kok gewerkt heeft. Je ziet in zijn manier van werken dan ook echt de kneepjes van het vak en het verfijndere snijwerk. Zelf ben ik meer van het grove werk (waarschijnlijk voornamelijk omdat ik de kneepjes van het fijnsnijden nog niet onder de knie heb).

Deze week kookte ik toch nog een keertje alleen, de borrelhapjes gaf ik uit handen, maar zelf wilde ik weer wat experimenteren. Dus op het menu aardappeltaart met gewone en zoete aardappel, daarna gehaktbrood met mijn favoriete groentesaus en als toetje slagroomyoghurt met appelcompôte. De aardappeltaart heeft nog wat verfijning nodig, ik was enthousiast over hoe de subsantie was geworden (de taart was mooi één geheel en bleef dat ook, zelfs na het snijden), maar de smaak had wat meer mogen prikkelen.

Binnenkort nog maar eens proberen en dan kijken of daar een goed recept uit komt!

Hieronder het recept voor gehaktbrood (voor ongeveer 6 personen):

450 gram gehakt
stuk brood/paneermiddel
1 teen knoflook
1 rode ui
kruiden (peper, zout, paprikapoeder, oregano)
2 eetlepels tomatenpuree of gezeefde tomaten

Meng het gehakt met alle ingrediënten en kneed met je handen tot een glad geheel. Zorg dat het geheel ook echt goed aansluit, zodat er geen scheuren kunnen ontstaan tijdens het bakken. Leg dan het gehakt als een bal in een ovenschaal of taartvorm (ik gebruikte hiervoor een ronde siliconenbakvorm) en zet het in de oven op 200 graden. Bak ongeveer 1 uur.

Als je dit serveert met de groentensaus, kun je deze twee gerechten tegelijkertijd in de oven klaarmaken. Voor het serveren pak je een groot bord waarop je het gehaktbrood legt en daaroverheen drapeer je de groentesaus. Als je dit als hoofdgerecht alleen nuttigt, kun je er rijst, pasta of brood bij eten.

Serveer je ook een voor- en een nagerecht, dan kun je het gehaktbrood met de saus ook zonder toevoeging van brood oid eten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s