Persbericht: Bourgondisch Biologisch

Al een aantal maanden kun je mijn kookboekrecensies ook vinden op http://www.puurtafelen.nl/boekrecensies/. De site is afgelopen donderdag officieel gelanceerd en dat laat ik ook hier niet ongemerkt voorbij gaan. Vandaag dan ook het persbericht wat donderdag verstuurd is.

Bourgondisch Biologisch persbericht Puurtafelen                                  Van land tot bord op http://www.puurtafelen.nl

Degenen die iets hebben met ‘duurzaam’, ‘biologisch’ of ‘fairtrade’ èn met lekker eten kunnen vanaf nu terecht op de website www.puurtafelen.nl. Een platform voor de consument waar van alles omtrent thuis (h)eerlijk eten is verzameld. De site geeft niet alleen tips en achtergrondinformatie over biologische streek- en seizoensproducten, maar ook waar ze te verkrijgen zijn. Dankzij de receptuur kan men de producten eenvoudig verwerken en ook wordt men getipt op inspirerende (kook)boeken. Culinaire reizen naar productiegebieden, achtergrondverhalen over productiewijzen en handige moestuintips maken het geheel compleet. De site leest als een culinair magazine en volgens initiatiefneemster Ingrid de Jong ‘willen de mensen vaker goed en smakelijk eten maar weten niet altijd de weg naar de juiste producten’.

Samenwerking
Op http://www.puurtafelen.nl vindt men bekende namen zoals Yolanda van der Jagt die verantwoordelijk is voor de puur Hollandse recepten en Harold Hamersma voor de biologische wijnbeschrijvingen. Beiden zijn van mening dat biologisch definitief haar stoffige imago heeft afgeschud en nu meer staat voor lekker en Bourgondisch. De bijdrage van het zelf telen en oogsten van vergeten groenten wordt geleverd door kwekerij Cruydthof en smakelijke reizen zijn verzorgd door culinair wijnreisbureau Cazebonne. Om de diversiteit in het aanbod van biologische producten te laten zien, is de organisatie van plan steeds meer te gaan samenwerken met producenten en winkels van biologische en duurzame producten. Ingrid de Jong: “Met Puur Tafelen wil ik de vraag naar seizoensgebonden, lokaal en duurzaam geteelde producten vergroten zodat meer boeren en tuinders kunnen omschakelen naar producten die concurreren op smaak en exclusiviteit in plaats van kostprijs.”

Biologische trend
In Nederland zien we de vraag naar biologische producten jaarlijks steeds sneller stijgen, mede dankzij de inzet van de supermarkten. Toch stelt de Universiteit van Wageningen* dat deze producten nog geen vanzelfsprekendheid zijn in de Nederlandse keuken. Als men over biologisch spreekt, wordt veel aandacht besteed aan prijs, gezondheid en de duurzaamheid van de producten. Bij http://www.puurtafelen.nl ligt de nadruk juist op smaak en de Bourgondische mogelijkheden van biologische en natuurproducten.

*Monitor Duurzaam Voedsel die door het onderzoeksinstituut LEI van de universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van EL&I is samengesteld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s