Boek: Vinazza, de maan, het land en het leven

Vinazza, een plek in de buurt van de Italiaanse kust, vlakbij de grens met Frankrijk. Een plek waar je op vakantie kunt gaan en even helemaal weg bent van alles. Ik ontdek deze plek via het boek Vinazza, de maan het land en het leven van Diane Lensink.

Het boek is ingedeeld in maanden, elke maand een verslag van wat er in die periode gebeurt èn recepten die bij dat seizoen horen. Het boek komt goed van pas hier, ik doe regelmatig inspiratie op voor recepten die ik hier wil maken. En ik ontdek  weer interessante wetenswaardigheden.

Zo ben ik zelf al een tijdje fan van de kaki mela, een vrucht die ik alleen nog maar in Italië heb gezien. Volgens Diane Lensink is het een beetje een rare vrucht. Ze zijn alleen maar te gebruiken als ze erg rijp zijn, maar je moet ze wel onrijp plukken. Daarna leg je ze in een kist in de ‘cantina’ om ze te laten rijpen. Dit proces versnelt als je ze in de buurt van appels legt. Dat heb ik natuurlijk wel even uitgeprobeerd, want bij toeval had ik een paar hele onrijpe vruchten in huis. En ja het werkt inderdaad. De vruchten die naast de appels lagen waren een stuk sneller rijp dan de vruchten die ergens anders lagen.

Ik gebruik de kaki mela om saus te maken voor over de panna cotta. Het leuke vind ik zelf dat je de vrucht alleen maar hoeft te ontvellen en te pureren. Het wordt dan vanzelf een gelei-achtige substantie, zonder dat je gelatine nodig hebt of suiker of dat je het nog moet inkoken. Volgens Diane Lensink kun je er ook niet veel meer mee dan dat. Zij maakt er kaki-sinaasappelmarmelade van, ik gebruik de kaki mela ook vaak in vruchtensappen en smoothies.

Verder staat er het overheerlijke recept voor Melanzane alla parmigiana, de perfecte combinatie van aubergine, tomaat en mozzarella. Vanuit dit recept heb ik mijn nieuwe recept voor de meest bewerkelijke, maar overheerlijke vegetarische lasagna ontwikkeld, wat ik binnenkort zal onthullen op mijn blog.

Tijdens het lezen van het boek ga ik op zoek naar de site en ontdek dat Diane Lensink een plek heeft gecreëerd zoals ik die graag zie. Op een afgelegen plek, een oude ruïne omgebouwd tot vakantie-oord en daar gasten verwennen met heerlijk eten! Ik hoop dat ik daar binnenkort eens langs kan gaan om in het echt te beleven wat ik in het boek heb gelezen. Het boek zelf zal ik regelmatig open slaan voor inspiratie voor ons menu!

One thought on “Boek: Vinazza, de maan, het land en het leven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s