Recept: Vegetarische lasagna

Ik ben een groot fan van de Italiaanse keuken en al helemaal van lasagna. Ik verzin al mijn lasagnarecepten zelf maar ben steeds meer op zoek naar de perfecte manier om een stevige lasagna te maken, die je mooi uit de schaal kunt scheppen. De afgelopen weken ben ik steeds meer gaan uitproberen en ondertussen heb ik echt het perfecte recept gevonden. Dat wil ik natuurlijk graag met jullie delen!! Zorg wel dat je voldoende tijd hebt om dit klaar te maken, want het kost wel wat tijd.

Ingrediënten (4 personen):

1 grote of 2 kleine aubergines
2 paprika’s (rood en geel)
500 gram cherrytomaten
volle hand verse basilicum
1 pak lasagnabladen
1 ui
8 tenen knoflook
2 bollen mozzarella
2 volle handen geraspte parmezaanse kaas 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de aubergines in dunne plakken (in de lengte of breedte maakt niet echt uit, ik snijd zelf altijd rondjes) en laat deze uitlekken in een vergiet (strooi er zout overheen, zodat het vocht uit de aubergines kan trekken). Maak de cherrytomaatjes schoon en doe met olijfolie en de tenen knoflook in een ovenschaal en zet in de oven.

Was de paprika’s en snijd in tweeën, leg op een bakplaat (op bakpapier met de schil naar boven) en zet bij de tomaten in de oven. Laat dit alles garen tot de schil van de paprika zwart wordt en de tomaatjes lekker zacht zijn (dit duurt ongeveer een half uur).

Doe de tomaatjes in een blender of beker, voeg de basilicum toe en mix tot je een mooie tomatensaus hebt. Is de saus niet dik genoeg? Voeg dan wat broodkruimels toe (maal wat wit brood fijn in de keukenmachine) tot de saus de door jouw gewenste dikte heeft. Doe de paprika’s in een zak en leg weg tot ze afgekoeld zijn. Bak de aubergines in een koekenpan of grillpan met wat olijfolie. Zorg dat ze goed zacht zijn.

Begin dan met het opmaken van de lasagna. Doe in een ovenschaal eerst een laag tomatensaus en daar op een laag lasagnabladen. Dan een laag aubergines met mozzarella. Dan weer een laag lasagnabladen, een laag tomatensaus, een laag lasagnabladen. Maak dan de paprika’s schoon (haal het vel eraf) en leg deze op de lasagnabladen. Voeg ook hier wat mozzarella toe. Leg daarop weer wat lasagnabladen en bovenop deze laatste laag een laag tomatensaus. Rasp de parmezaanse kaas erover en zet in de oven, ongeveer een half uur op 200 graden.

NB: in plaats van of samen met de mozzarella kun je ook bechamelsaus gebruiken. Dit maak je door 25 gram boter te smelten en daar 25 gram bloem door te mengen, meng goed door elkaar op het vuur en voeg beetje bij beetje melk toe (400 ml). Als je nog bechamelsaus overhebt kun je dit ook over de laatste laag tomatensaus gieten en daar overheen de parmezaanse kaas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s