Persbericht foodwatch: Zonnatura Avondmelange oplosthee

Ik vond het altijd al raar, korrels waar je thee mee maakt. Daar kon in mijn optiek weinig echte thee in zitten. Zelf heb ik het dan ook nooit gekocht, maar een collegaatje van me is er zo dol op dat ik het wel eens wilde proberen (overigens is dat de kruidentheevariant en niet deze beschreven Avondmelange). En na het lezen van dit bericht van foodwatch snap ik wel waarom thee gemaakt van korrels zo zoet smaakt……..

Zonnatura Avondmelange oplosthee, meer een suikerwatertje dan biologisch

90,4 procent suikers in de oplosmix, slechts 1,3 procent kruidenextract. Dat is de werkelijkheid achter ‘Zonnatura Avondmelange oplosthee’. foodwatch keek wat er schuil gaat achter de reclame voor deze theevariant van Zonnatura, bekend als producent van voornamelijk biologische producten. Zonnatura omschrijft de Avondmelange als ‘natuurlijk’ en ‘rustgevend’ maar niets is minder waar. Volgens foodwatch is ‘Zonnatura Avondmelange oplosthee’ de basis voor een kopje warm suikerwater.

foodwatch komt na onderzoek tot de conclusie dat het product (onaangelengd) voor 90,4 procent uit suikers bestaat: druivensuiker, rietsuiker en honing. Dat zijn maar liefst veertig klontjes suiker in een bus van het product. De op de verpakking en reclame als zoetstof aangeprezen honing is daar slechts een fractie van: 1,4 procent.

Het bestanddeel kruiden in de kruidenthee is bijna verwaarloosbaar, iets meer dan een procent. Op de verpakking en de website geeft het bedrijf aan al 50 jaar voor ‘100% natuurlijke en biologische’ en ‘zo min mogelijk bewerkte’ producten te staan. Bij navraag erkent de producent echter dat dit niet voor de Avondmelange geldt. Bovendien bevat het een aantal flink bewerkte ingrediënten zoals het natuurlijk klinkende druivensuiker, wat in feite bewerkte glucose is. “Hoewel Zonnatura het over de hele linie een stuk beter doet dan de gemiddelde producent, is ook dit bedrijf niet vies van een beetje misleidende marketing,” aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.

Wie van ‘Zonnatura Oplosthee Avondmelange’ verwacht dat het een rustgevende werking heeft komt bedrogen uit. Doordat de melange voor ruim 90% uit suiker, waaronder de snelle opgenomen glucose, bestaat krijgt de theedrinker juist energie, wat niet bevorderlijk is voor de nachtrust. Zonnatura probeert deze kritiek te pareren door te stellen dat alleen het moment van drinken in de avond rustgevend is. Een kop gewone kruidenthee zonder suiker lijkt dan meer effectief.

foodwatch-directeur Bart van Opzeeland: “Het is teleurstellend dat Zonnatura, dat veel natuurlijke en biologische producten in het assortiment heeft, met dit product de plank zo misslaat. Suikerwater in plaats van een rustgevende, biologische kruidenmelange.”

Doe mee en vraag Zonnatura via een e-mailactie van foodwatch om ook zijn oplosthee eerlijk in de markt te zetten. Dit kan via foodwatch.nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s