Stevia

Al een tijdje probeer ik op een andere manier met suiker om te gaan. Als ik zelf kook, dan gebruik ik eigenlijk maar weinig suiker. Ik gebruik voornamelijk fruit om dingen zoet te maken. Sinds mijn werk hier merk ik dat ik heel veel suiker gebruik en omdat ik dat van tevoren wel ingeschat had, besloot ik maar eens een potje stevia mee te nemen. Ik wilde het wel eens uitproberen.

Stevia lijkt in substantie op poedersuiker, maar het is veel sterker, want het is vreselijk zoet. Je hebt dus ook maar een heel klein beetje nodig om iets zoet te maken. De eerste keer dat ik het gebruikte was in de pannacotta. Bij het proeven van het eindresultaat kreeg ik een beetje een nare nasmaak. Alsof je een heleboel anijs hebt gegeten. Ik dacht nog dat het kwam door de combinatie van stevia en limoncello, maar de keer erna gebruikte ik geen limoncello en was het effect hetzelfde. De nasmaak kwam dus van de stevia.

Een paar weken later probeerde ik de stevia in mijn all time favorite, broodtaart. En dat was al helemaal geen succes. De taart smaakte opeens helemaal nergens meer naar, behalve naar stevia……

Amber Albarda schrijft in haar laatste boek dat je stevia het beste kunt gebruiken als zoetstof in koffie en thee, ter vervanging van suiker. En daar heeft ze een goede reden voor. Binnenkort meer over de zoetstoffen agavesiroop en honing.

2 thoughts on “Stevia

  1. De “alcohol -suiker” geeft de vreemde smaak omdat er vaak maar 3% stevia in zit en de rest =….
    Ik heb n 100% stevia in een vloeibare vorm die dat probleem ondervangt en ook gelijk je bloedsuikerspiegel reguleert. Zou boeiend voor je kunnen zijn als je er de tijd voor neemt om s wat te ervaren.

  2. Als je stevia gebruikt kun je tegen de bittere smaak toch een beetje suiker gebruiken, bev. 2/3 stevia en 1/3 suiker, dat is mijn ervaring met stevia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s