Peijnenburg is niets meer dan suikerkoek

Persbericht verstuurd door foodwatch op 3 april 2012:

Op de voorverpakte ontbijtkoek Complete Start Vezel prijkt ‘Sinds 1883’, omdat Peijnenburg trots is op een lange historie van ‘ambachtelijke’ ontbijtkoeken. De koek is helemaal niet zo vezelrijk als Peijnenburg beweert. Een plak levert geen 20 maar slechts 6,5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels op. Ook zit het kankerverwekkende acrylamide in de ontbijtkoek, zoals in meer gebakken producten. Dat staat niet op de verpakking, maar is wel ongezond, constateerde foodwatch.

Het recept voor een ouderwetse ontbijtkoek telt ongeveer zeven ingrediënten. Peijnenburg stopt er 35 in, waaronder vulmiddelen, kleurstoffen, acht soorten suikers en toegevoegde, geïsoleerde (nep)vezels. De spotgoedkope suikervervanger glucose-fructosestroop is het eerste en belangrijkste ingrediënt op het etiket. Deze stroop wordt geeft een minder vol gevoel dan gewone suiker: je blijft er van eten.

Peijnenburg ‘mag iedere dag’, vindt Peijnenburg zelf. Voor de negentiende-eeuwse variant gold dat al niet, maar zeker niet voor de plakken nepvezels, bindmiddelen en goedkope glucose-fructosestroop die Peijnenburg als gezond ontbijt verkoopt. Er zitten maar liefst zeven suikers in de Peijnenburg Complete Start: suiker, invertsuiker, rietsuiker, kandijstroop, gebrande suiker, karamel, glucosefructose-stroop en moutextract. De laatste zes geven de koek meteen een volkoren kleur, want de opgehemelde zemelen en de volkoren roggevezels zijn wit en grijs.

“Peijnenburg bakt ze wel heel bruin, met hun gezondheidspraatjes”, vindt Bart van Opzeeland van foodwatch. Peijnenburg zemelt in de marketing flink over gezondheid en stelt dat Complete Start goed is voor een vijfde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (GDA) aan vezels. De Gezondheidsraad vindt 35-40 gram voldoende. Peijnenburg brengt dat speciaal voor Complete Start terug naar 25 gram. foodwatch ontdekte ook dat Peijnenburg de zoetstof oligofructose meetelt als vezel. Zonder oligofructose levert een portie niet 20 maar slechts 6,5 procent van de GDA voor vezels op.

“De beroemde voedselexpert Michael Pollan heeft een simpele vuistregel: Eet niets wat je oma niet als voedsel zou herkennen.” stelt Bart van Opzeeland. “Mijn oma zou dit zonder de schreeuwerige verpakking misschien als snoep herkennen, maar niet als ontbijt en helemaal niet als iets gezonds.”

foodwatch vindt het misleidend dat Peijnenburg in de gezondheidsclaims volop mag verwijzen naar onafhankelijke voedingsautoriteiten zoals het RIVM (RIjksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het Voedingscentrum van de ministeries van VWS en ELI. Als gevolg van dit soort uitgekookte ‘foodwashing’ worden minderwaardige producten indirect ook door autoriteiten goedgekeurd als gezond. foodwatch pleit voor een eerlijker systeem. Op een verkeerslichtetiket kleuren producten rood, oranje of groen voor suiker, zout en vetgehalte. Daarop kleurt Peijnenburg Complete Start knalrood van de suikers.

Wil je eens een gezonde variant van ontbijtkoek eten? Probeer dan eens de chocoladepompoentaart uit mijn kookboek ‘Natuurlijk Eten‘. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s