Het sprookje van het gepocheerde ei

Er was eens een meisje dat heel graag wilde leren hoe een ei te pocheren. Dat meisje werkte regelmatig als kok en had de uitdaging op zich genomen een keer een hele middag te oefenen op het pocheren van een ei. Toch schoof ze het oefenen steeds voor zich uit. Op de een of andere manier vond ze het niet belangrijk genoeg het eieren pocheren onder de knie te krijgen.
Toen begon het meisje als kok in een restaurant. Dagelijks zette ze het pannetje voor de eieren klaar en keek ze toe hoe haar nieuwe collega’s de eieren pocheerden. Ze werd er een beetje bang van, want ze wist wel dat ze het ooit zelf moest doen, maar zde durfde niet.
Na een paar dagen (voor haar gevoel een beetje te snel) moest haar eerste ei pocheren. Dit mislukte grandioos, dus schoof ze het pocheren van het ei daarna weer in de schoenen van een collega. Want fouten maken, daar hield het meisje niet van.
Tot het moment kwam dat ze er echt niet meer onderuit kon. Onder hoge druk moesten er twee eieren gepocheerd worden. Ze had goed gekeken bij haar collega’s, de tips die ochtend nog eens nagevraagd en besloot dat het tijd was het nu zelf te doen. En wat schetste haar verbazing?
Het eerste gepocheerde ei zag er helemaal niet zo slecht uit. Het was best een mooi gepocheerd ei. Daar mocht ze trots op zijn. Vanaf dat moment was ze niet meer bang een ei te pocheren.

De moraal van het verhaal is natuurlijk dat je dingen gewoon moet doen en niet bang moet zijn fouten te maken.

Hoe pocheer je een ei:

Het pocheren van een ei kan grofweg gezegd op twee manieren. Bij beide manieren heb je een pan nodig met kokend water en daarin een scheut (natuur)azijn. Breek in beide gevallen het ei in een kommetje, dan weet je zeker dat je de eidooier in z’n geheel in de pan gooit.

De eerste optie is vooral goed te doen als je de tijd hebt om bij je ei te blijven en niet meerdere dingen tegelijk doet. Doe het ei in de pan, zorg dat het water net iets onder het kookpunt is (het water mag niet meer koken als je het ei in de pan doet). Zorg dat je twee houten lepels bij de hand hebt waarmee je het eiwit om het eigeel kunt draaien. Kook voor een minuut of 5 en je ei is heerlijk gepocheerd, zie het filmpje van kookstudio Buurman en Jansen. In plaats van twee lepels kun je het ei ook in een pollepel laten zakken.

Als je geen tijd hebt er continu bij te blijven, dan is het makkelijker om het water flink rond te laten draaien (bijvoorbeeld door er met een lepel of garde in te roeren), leg het ei vervolgens in het midden van de pan. Door het ronddraaiende water draait het eiwit vanzelf om het eigeel heen. Dit is goed te zien in het filmpje van Tim Teck.

One thought on “Het sprookje van het gepocheerde ei

  1. Pingback: Een lunch met Jonathan Karpathios | Alles over eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s