Restaurant Bouwkunde heeft beste vegetarische chef 2012

Vandaag reikte Stichting Variatie op de Kaart voor de tweede maal de prijs uit voor het beste variatiegerecht van het jaar. Variatie staat hierbij voor het maken van gerechten die geen vlees of vis bevatten, maar veel groenten en bijvoorbeeld peulvruchten. Ik was vanmiddag bij de uitreiking aanwezig en zag hoe chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer de prijs in ontvangst namen. Zij creëerden het ultieme vegetarische gerecht: gekonfijte aardappel op Hollandaise saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes.

Winnend gerecht Variatie op de Kaart 2012

De jury bestond uit Francois Geurds, sterrenchef van restaurant Ivy in Rotterdam, Antoinette Hertsenberg, culinair journalist Hilary Akers, hoofdredacteur van ELLE Eten Edine Russel en vegetarisch expert Marion Pluimes. Over het winnende gerecht zei Geurds uit mond van de voltallige jury: “De smaak gaf de doorslag. Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde.”

Reactie van de winnaar

Chef-kok Nickey Vlierhuis had een goed gevoel over het gerecht dat zij en Groenewoud serveerden, al vond ze het moeilijk om haar positie in de wedstrijd te bepalen. Na een nipte tweede plaats in de verkiezing van 2011 is ze trots dat ze dit jaar wel overtuigend wist te winnen. “Dit is een stimulans om nog meer creatieve gerechten te maken”, zegt ze. “Het certificaat krijgt een prominente plek in het restaurant!”

Duurzaamheid en creativiteit

Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Chef Wietse Koolstra is trots en verrast met de prijs, die hij niet verwacht had te winnen. De jury looft het eetcafé voor de keuze om geen grote stukken vlees te serveren, maar een eigen koers te varen. Het gerecht bevat geen zuivelproducten en ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.

Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht, waardoor een gerecht ontstond met drie componenten: groenten van het land, groenten van nabij de zee en een geurig truffelbroodje.

Het winnende gerecht proeven?

Het winnende gerecht komt op de kaart bij restaurant Bouwkunde (in Deventer) én het recept komt voor consumenten beschikbaar op variatieopdekaart.nl. Samen met het winnende restaurant en de andere finalisten doen nog tien restaurants mee aan de VariatieDagen, eind juni. Liefhebbers van groenterijke gerechten kunnen tijdens de VariatieDagen genieten van de beste vegetarische gerechten die Nederlandse restaurants te bieden hebben.

Stichting Variatie op de Kaart wil dat meer restaurants vegetarische gerechten op de kaart zetten en stimuleren dit door onder andere deze wedstrijd èn het opleiden van chef-koks om meer creativiteit te laten zien met vegetarische gerechten. Meer informatie over Variatie op de Kaart zal ik binnenkort op dit blog plaatsen. 

One thought on “Restaurant Bouwkunde heeft beste vegetarische chef 2012

  1. Pingback: Variatie op de kaart | Alles over eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s