Een lunch met Jonathan Karpathios

Vorige week mocht ik samen met andere kookbloggers en culinaire journalisten op pad met Jonathan Karpathios, eigenaar van restaurant Vork & Mes. Op uitnodiging van Neff (producent van allerlei prachtige inbouwapparaten als ovens, magnetrons en kookplaten) verzamelden we op 8 oktober in Inspiratiehuis 20|20.

We starten met koffie en een introductie van de marketingmanager van Neff en Jonathan Karpathios. Daarna trekken we allemaal een paar rubberen laarzen aan en stappen in drie zwarte geblindeerde Mercedes-bussen. We gaan naar drie locaties in de Haarlemmermeer om onze lunch te plukken, die we daarna gezamenlijk bereiden.

in de kas met jonathan karpathiosHet boerenleven in een zakelijke omgeving
We beginnen bij Eerlijke Oogst, de kwekerij van Jonathan Karpathios, die hij runt met vrijwilligers. Het is geweldig om het enthousiasme van Jonathan te zien als hij ons vertelt hoe hij zijn groenten verbouwt, door wisselende teelt en het perfectioneren van de bodem om zo de perfecte smaak te krijgen. We proeven klaverzuring en stevia en worden verrast met de intense sensatie van het ABC-kruid. Na het eten dit bommetje (oh nee bolletje) ABC-kruid loopt iedereen met rode konen en een brandend gevoel in de mond door de kas. Iedereen krijgt een opdracht om ingrediënten voor de lunch te verzamelen. Dan moeten we snel door naar leverancier nummer twee!

Schapen kijken bij Boer Bos
Voor het hoofdgerecht halen we lamsvlees bij Boer Bos. Paul Bos beheert op ecologische wijze een schaapskudde Schoonebeekers, een zeldzaam Drents heideschaap. Deze schapen hebben nog staarten en er wordt niet gewerkt met een dekblok. Het is dus echt ouderwets schapen fokken. Er wordt vertrouwd op de natuurlijke wijze van bevruchting.

In het hazelnotenbosHazelnoten, eieren en prei
Als laatste bezoeken we Hoeve de Vogel, een zorgboerderij. Als wij aankomen zien we een schoolklas op het terrein rondlopen, ze hebben net gezien hoe tarwe groeit en ze hebben zelf brood gemaakt! Wij gaan snel door naar de kippen, vrije uitloop kippen wel te verstaan, die elke 25 uur een ei leggen. We zien dat kippen eerst moeten leren hoe ze een ei leggen, als een kip nog niet goed weet hoe ze een ei moet leggen, dan krijg je enorme verschillen in grootte.

Daarna lopen we via het hazelnotenbos en de nieuwe shii-take-kwekerij naar het weiland met de groenten. Daar halen we knolselderij en prei uit de grond prei. Daarna gaan we snel terug naar de kookstudio!

Lamsvlees met groentenEen heerlijke lunch
Eenmaal terug mogen we meteen aan het werk. Natuurlijk werken we met de ovens van Neff, om de gerechten te maken (en dat is beslist geen straf!). Het voorgerecht is een salade met sperziebonen en snijbonen, borlottibonen en een gepocheerd ei (hoe deden we dat ook alweer?), Arnica bloemblaadjes en croutons. Het hoofdgerecht is lamsvlees (op twee manieren) met gekarameliseerde knolselderij, verschillende slasoorten en zoetzure prei. Daarna sluiten we af met een chocoladetaartje en amandel tuilles.

Daarna kon ik  geen boe of bah meer zeggen, wat een heerlijke middag. En hoe geweldig is het om eerst je eigen ingrediënten te ‘plukken’ en ze dan klaar te maken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s