Recept: Salade met tomaat en buffelmozzarella

Vandaag weer eens een recept met een verhaal. Afgelopen week was ik van Lemmer onderweg naar Ruinerwold. Omdat ik de omgeving nog niet ken, besloot ik binnendoor te rijden en eens te kijken of hier nog wat boerderijwinkels te vinden zijn. Ze waren er helaas niet in overvloed, en dat was maar goed ook. Want de winkel die ik vond was het pareltje wat ik zocht!

Op de borden buiten stond aangekondigd dat ze buffelvlees verkopen. Dat vond ik al opvallend, niet dat ik dat wilde kopen, maar ik had nog nooit een boerderijwinkel gezien die buffelvlees verkoopt.

In een heel klein winkeltje wordt van alles verkocht, appels, peren, uien, sapjes, jams, chutneys en buffelvlees. Maar waar mijn oog als liefhebber van mozzarella meteen op viel was de buffelmozzarella die werd aangeboden. Ik was natuurlijk benieuwd waar die vandaan kwam. Want volgens mij mag buffelmozzarella onder die naam alleen in Italië worden gemaakt. Maar niets was minder waar, deze mozzarella kwam gewoon uit Nederland, van een echte buffelfarm!

Wat was ik blij dat ik binnendoor reed en dus meteen een stuk mozzarella mee kon nemen. Deze gebruikte ik de volgende dag in een heerlijke salade met geroosterde tomaatjes, rauwe tomaatjes, winterpostelein en verse basilicum! De geroosterde tomaatjes komen uit het kookboek van Annabel Langbein.

Een kleurrijke salade in de herfst. Ingrediënten (2 personen):

450 gram wilde tomaatjes in verschillende kleuren (of gewoon kerstomaatjes)
balsamico azijn
olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels suiker (of honing)
100 gram winterpostelein
10 grote basilicumblaadjes
1 bol buffelmozzarella van De Waterbuffelfarm in Oldemarkt (of andere buffelmozzarella, maar deze maakt het gerecht wel heeel speciaal vind ik zelf).

Was de kerstomaatjes en doe de helft in een ovenschaal. Meng deze met 1 a 2 eetlepels balsamicoazijn en 2 a 3 eetlepels olijfolie. Zet in de oven op 150 graden en bak ongeveer 5 kwartier (of tot ze een beetje verschrompeld zijn). Laat een beetje afkoelen in de schaal.

Maak de postelein schoon en leg deze op een schaal. Leg hier de overige tomaatjes op en de verse basilicum. Sprenkel er wat olijfolie, balsamico en zout en peper over. Snijd de mozzarella in plakken en leg deze op de salade. Verdeel dan de kerstomaatjes erover. Maak af met wat vers gemalen peper.

En geniet van de kleurenpracht. Een beetje zomer in de herfst!

2 thoughts on “Recept: Salade met tomaat en buffelmozzarella

  1. He Irene, ik dacht na gister; even kijken op je site.. Wat heb je een leuke en interessante blog! Jouw stijl qua koken komt aardig overeen met die van mij, leuk hé, om zo met voeding bezig te zijn! Zal zeker eens wat van je recepten uitproberen,
    groetjes Nelleke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s