Lekker voor later

Gisteren kreeg ik van mijn moeder een kookboek in handen. Het boek stamt uit 1970 en is dus ondertussen al 42 jaar oud. Gedateerd?? Ik denk het niet, het is eigenlijk heel relevant. Zeker in het kader van het project Thuis Maken waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest.

Het boek heet Lekker voor later en gaat over inmaken en bottelen. Handig om te hebben als je groenten, fruit, jams of chutney wil gaan inmaken. Het voorwoord lezend, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Ik wil het graag met jullie delen, omdat het na 42 jaar nog steeds aan de orde van de dag is.

‘We leven in een tijd waarin de fabrikanten van levensmiddelen ogenschijnlijk een wedstrijd houden om telkens weer nieuwe artikelen, kant-en-klaar in flesjes of blikjes, potjes of pakjes op de markt brengen. Het zal dan ook niemand verbazen dat het zelf conserveren van levensmiddelen, een karwei dat vroeger als vanzelfsprekend onderdeel van de huishoudelijke werkzaamheden werd beschouwd, geleidelijk aan op de achtergrond is geraakt. Toch is dat jammer, want niet alleen kosten al die kant-en-klaar artikelen ons veel geld, maar bovendien gaat er niets boven de smaak van de jams, vruchten en groenten enz. die we thuis bereiden en inmaken.’

En zo gaat de inleiding nog anderhalve pagina lang door over hoe geweldig het wel niet is om je eigen ingrediënten in te maken. Met groenten uit de moestuin, de vrije natuur, bij de boer vandaan of  zelfs groenten van landen rond de Middellandse Zee (wat toen natuurlijk vrij vernieuwend was).

Hoewel we nu, na 42 jaar, meer geneigd zijn om groenten echt van dichtbij te halen, het idee is in ruim 40 jaar toch niet veranderd. Wat wel is veranderd?

We schrijven niet meer enorme lange zinnen, kookboeken worden dikker en bevatten meer foto’s in kleur. Maar de essentie blijft gelijk. Er staat een nieuw tijdperk voor de deur. Waarin we weer meer aandacht gaan besteden aan het bereiden van ons eigen voedsel.  Zoek in de kast van je moeder of oma eens naar een boek uit de jaren ’60 of ’70 uit de vorige eeuw. Zo ontdek je dat het lekker retro is om zelf jam of gelei te maken. En dat je dat met allerlei ingrediënten kunt doen, zodat je de meest bijzondere recepten krijgt. Zoals appelboter met salie, champignons in het zuur, citroen-marmelade, jam van rabarber en worteltjes of van pompoen en abrikozen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s