Boek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen

Smaakvol en gezond eten met al je zintuigenHet is voor velen waarschijnlijk iets ondenkbaars. Smaakvol eten als je niets proeft of ruikt. Velen van ons zijn gezegend met smaakpapillen die aangeven of iets zoet, zout, bitter of zuur is, of umami bevat. Toch zijn er ook mensen die moeite hebben met ruiken en proeven en daarom eten heel anders beleven. Joke Boon is een van hen. Zij deelt haar ervaringen en recepten in haar boek Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen.

Joke is jaren lang op zoek gegaan naar manieren en ingrediënten die haar smaakpapillen konden beroeren. Door zich te verdiepen in recepten, buitenlandse keukens en gezond eten, ging er een wereld voor haar open. Ze ontdekte dat eten kracht en macht is, dat voedingsmiddelen onze gezondheid direct beïnvloeden, positief en negatief.

In haar boek neemt Joke je mee in de wereld van de smaakmakers. De eerste smaakexplosie die ze beschrijft gaat over een bloemknopje. Ze noemt het de sechuan button, het deed mij erg denken aan het ABC-kruid wat ik laatst proefde. Na even googlen, blijkt het ook om hetzelfde ingrediënt te gaan. Vervolgens ontdek je dat er met dit knopje hele bijzondere gerechten te maken zijn, als cocktails, rosbiefrolletjes gevuld met mangomousse, ananasgranita soepen, stoofschotels en nog veel meer.

Tussen alle recepten door wordt uitgelegd wat tongsmaken zijn, wat structuur doet voor de smaak, welke smaakmakers goed werken (peper, gember, mierikswortel, wasabi, mosterd en ui). En dat biologische groenten vaak beter smaken dan groenten uit de supermarkt. Hoewel de recepten zeker uitnodigen om eens uit te proberen, vind ik de fotografie van de gerechten niet heel aantrekkelijk. Maar het gaat uiteindelijk om de smaak en de kracht van het eten. Daarom morgen een recept voor Polenta met pittige tomatensaus.

Wil je ook Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen? Je bestelt het boek van Joke Boon hier.

Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen is uitgegeven door Inmerc, onderdeel van Kosmos Uitgevers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s