Recept: Polenta met feta en pittige tomatensaus

Dit recept komt uit het boek Smaakvol eten met al je zintuigen van Joke Boon.

Ingrediënten
Polenta
1,5 groentebouillonblokje
150 gram maïspolenta
olijfolie
150 gram feta, grofgeraspt
2 eetlepels gehakte peterselie
1,5 tl chilipoeder

Tomatensaus
1 teen knoflook, geperst
1 kleine ui, gesnipperd
olijfolie
1 blik tomatenblokjes
1 tl gemalen djintan
1 tl harissa
1 tl suiker
1 tl oregano

Breng 750 ml water aan de kook met de bouillonblokjes en strooi daar al roerend de polenta in. Blijf roeren tot er een dikke pap ontstaat die als je niet roert, grote bellen blaast. Dit duurt een minuut of vier. Zet het gas uit en voeg een scheut olijfolie, feta, peterselie en chilipoeder toe. Roer goed door. Giet in een licht ingevette ruime schaal (het moet een dikke laag van 2 a 3 centimeter worden), strijk glad en laat afkoelen. Maak intussen de tomatensaus.

Fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Laat langzaam bakken tot de ui karamelliseert, zodat het zoet uit de ui naar boven komt. Doe dan de tomatenblokjes met het vocht, djintan, harissa, suiker en oregano erbij. Laat een kwartier pruttelen.

Snij de polenta (als deze is opgestijfd en afgekoeld) in repen of punten (bijvoorbeeld 2 per persoon). Verhit een grillpan of koekenpan en bestrijk de polentarepen aan beide zijden royaal met olie. Grill of bak de polenta een minuut of 2 aan beide kanten en serveer de stukken schuin op elkaar gestapeld met een schep tomatensaus erover. Serveer de rest van de saus in een kom er naast. Lekker met gegrilde of gebakken vis, een simpel trosje geroosterde tomaten of een groene salade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s