Een vergelijking: skiën in Oostenrijk, Italië of Frankrijk

 

Ons huis in Frankrijk, Le Bettaix (st. Martin de Belleville)

Ons huis in Frankrijk, Le Bettaix (st. Martin de Belleville)

Voor de skifanaten onder de volgers van dit blog, vandaag een ‘culinaire’ reisvergelijking tussen drie totaal verschillende skilanden. 

De afgelopen jaren heb ik de winterseizoenen doorgebracht in verschillende skilanden. En onlangs ontdekte ik dat zeker op culinair en service gebied de verschillen best wel groot zijn, daarom nu even een korte introductie voor wie de landen nog niet kent. En wellicht een herkenning voor de mensen die wel regelmatig op wintersport gaan! Drie jaar geleden begon ik mijn winteravonturen in Rauris (Oostenrijk), daarna werkte ik een seizoen in Santa Cristina (Italië), tussendoor ging ik nog even naar Finkenberg (Oostenrijk). Dit jaar begon  ik het seizoen in Kitzbühel (Oostenrijk) en nu zit ik vlakbij Les Menuires (Frankrijk).

Ik wist wel dat er verschillen waren tussen deze landen, maar ik had niet verwacht dat de verschillen zo groot zouden zijn. Mijn eerste ervaringen op culinair gebied in Oostenrijk waren positief, leuke hutten op de pistes en hele aardige mensen. Het eten was op de piste zo zo, maar tijdens het skiën ontdekte ik toch dat je behoefte hebt aan stevige warme kost en dat serveren ze daar! In het kleine dorpje Rauris was daarnaast zelfs een geweldig restaurant waar ze op Slow Food wijze kookten, iets duurder dan gewoon uit eten in Oostenrijk, maar absoluut een aanrader.

In Italië (Zuid-Tirol) was het minstens even gezellig, de hutten langs de piste nog leuker, kneuteriger en het eten vele malen beter. Daarnaast kun je in Zuid-Tirol en Oostenrijk er op vertrouwen dat de toiletten schoon en netjes zijn en het eten betaalbaar. En nog belangrijker, de bediening is vriendelijk en gastvrij.

De Franse restaurants en hutten op de piste zijn eigenlijk in één woord verschrikkelijk. De bediening is vreselijk arrogant en de prijzen zijn niet normaal hoog. Laatst betaalden we voor een koffie en een thee € 8,90 (en dan was het nog zelfbediening ook en kreeg je niet eens een schoteltje erbij). Terwijl we daar in Oostenrijk en Italië (zelfs in het redelijk dure Kitzbühel) nog geen € 5,00 voor betaalden. 

Een paar dagen eerder waren we even gaan lunchen aan de piste. Het restaurant zag er leuk uit, de kaart was niet verkeerd, de prijzen waren redelijk. Maar toen we onze lunch voor ons hadden staan sprongen de tranen in onze ogen. Ik had andere salade gekregen dan ik besteld had en Arjan had een lauwe kip met ranzige friet. En dan baal je toch. En dan de service, de Franse bediening is arrogant, heeft geen oog voor haar gasten en de toiletten zijn vies. Dus nee, de Fransen hebben mijn culinaire hart nog niet veroverd. Niet dat het uitmaakt, want koken kan ik zelf ook vrij goed en zelf onze lunch meenemen is een stuk voordeliger. Dus kunnen we sparen om straks weer eens echt lekker uit eten te gaan in een andere omgeving!

 

Geweldig lekkere chocolademousse met koffie en whisky (uit delicious. december 2012)

Geweldig lekkere chocolademousse met koffie en whisky (uit delicious. december 2012)

Gelukkig kan ik in de Franse supermarkten wel alles krijgen wat ik nodig heb, zodat ik mijn gasten kan verblijden met lekker eten. En tot nu toe is dat elke week gelukt. Vorig jaar kon ik nog wel eens balen dat mensen mijn eten niet waardeerden, maar dat is dit jaar absoluut niet het geval. Met alles wat ik heb gedaan afgelopen jaar heb ik kennelijk redelijk wat bijgeleerd. En kan ik  beter aanvoelen wat ik op tafel kan zetten en hoe ik het moet klaarmaken en serveren! 

Oh en als we het dan toch over ski-gebieden hebben, dan natuurlijk wel even iets over de pistes. In Oostenrijk valt dit jaar weinig sneeuw, dus de pistes zijn zwaar en lastig en laag op de berg al bijna sneeuwloos. Dat is niet goed voor deze tijd van het jaar. Hier in Frankrijk is de sneeuw voldoende en de pistes zijn dan ook echt geweldig. In Italië weet ik het niet zo goed voor dit jaar hoe het met de sneeuwcondities is, vorig jaar is het lang goed geweest, maar zo goed als hier in Frankrijk heb ik het nog niet meegemaakt. Het is natuurlijk ook een enorm hoogteverschil, dus dat speelt wel mee in de sneeuwbeleving.

Mijn persoonlijke mening? Ga naar Frankrijk voor de sneeuw en naar Oostenrijk voor de gezelligheid. Wil je het allebei? Ga dan naar Italië, daar heb je wat mij betreft best of both worlds! (maar ik ben natuurlijk licht bevooroordeeld met mijn liefde voor Italië;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s