Persbericht ‘Wereldreis naar de vuilnisbak’

Voertuigen van groenten en fruit zetten voedselverspilling op de kaart

NCDO, kenniscentrum voor burgerschap en internationale samenwerking, heeft de feiten over voedselverspilling vanuit een wereldperspectief in een factsheet op een rij gezet. Voor vijf producten, peultjes, aardbeien, rijst, bananen en sinaasappels, is ‘de wereldreis naar de vuilnisbak’ ook letterlijk in beeld gebracht. Een derde van het voedsel dat we wereldwijd produceren belandt namelijk onnodig in de vuilnisbak: in Nederland gooien consumenten ruim 50 kilo aan eetbaar voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op €155,- per Nederlander. Dat is niet alleen een verspilling van geld en voedsel, maar ook van grondstoffen, water en energie die nodig zijn voor de productie en vervoer van dit voedsel. Met dit overzicht wil NCDO de bewustwording over voedsel stimuleren.

Verspilling versus honger

Uit het factsheet blijkt dat de peultjes die wij in de supermarkt kopen zo’n 1150 liter water bij de productie in Kenia kosten. Daarnaast nog eens 3000 kilogram aan CO2-uitstoot voor de gekoelde reis van 6600 kilometer per vliegtuig naar Nederland. Met veel producten gooien we zo veel meer weg dan we vaak denken. Zo is rijst is met 3400 liter per kilo rijst een grootverbruiker in irrigatiewater en kunnen we aardbeien veel beter in deze tijd van het jaar kopen, als ze niet in Egypte maar in Nederland geteeld zijn. En terwijl wij in Nederland jaarlijks 100.000 vrachtwagens aan eetbaar voedsel weggooien, hebben 870 miljoen mensen wereldwijd juist veel te weinig te eten. Doordat wij ons eten verbouwen in ontwikkelingslanden, dragen wij hier ook verantwoordelijkheid voor landbeslag, waterverbruik en verspilling daar. De Nederlandse overheid streeft naar een vermindering van voedselverspilling met 20% in 2015 en de EU wil vóór 2025 de voedselverspilling halveren.

Damn Food Waste – zaterdag 29 juni Museumplein in Amsterdam

De wereldreis van peultjes is zaterdag 29 juni in groot formaat te zien op het Museumplein in Amsterdam, waar voor 5000 mensen een lunch wordt gemaakt. Deze lunch met soep en curry van verse groenten is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het geserveerde eten komt van voedsel dat over is, van voedsel uit beschadigde verpakkingen en groenten die om cosmetische redenen – te krom, te klein, te groot of gekgevormd – ons bord nooit bereiken. Damn Food Waste vraagt hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.

Wereldreisnaarde-vuilnisbak_Aardbei

Wereldreisnaarde-vuilnisbak_Banaan

Wereldreisnaarde-vuilnisbak_Peul

Wereldreisnaarde-vuilnisbak_Rijst

Wereldreisnaarde-vuilnisbak_Sinaasappel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s