Recept: Gesmoorde rode ui

Uien, wat moet je er mee? Iedereen kent natuurlijk uiensoep of gebruikt ui als smaakmaker in allerlei recepten. Toch kun je de ui ook goed als losstaande groente gebruiken. Ik gebruik het al in verschillende recepten voor hartige taarten, zoals deze met pompoen en rode ui. Maar je kunt het ook gebruiken als garnering bij een lekker stukje vlees.

Misschien zelfs ook wel lekker als saus bij pasta of door de risotto, maar zo ver ben ik nog niet in mijn experimenten gekomen (wellicht komt dat nog de komende tijd).

Laatst heb ik geprobeerd er tarte tatin van te maken maar in mijn oven op de boot is dat eigenlijk onmogelijk. Want in deze gasoven komt de warmte echt alleen van onder en dat zet weinig zoden aan de dijk bij het maken van een tarte tatin……

Als ik de uien smoor, dan snijd ik ze de ene keer in kwarten (die dan tijdens het smoren uit elkaar vallen, of ik snijd ze in reepjes. Dit is afhankelijk van het gerecht wat ik maak. Het is overigens weer niet echt een recept wat je nergens anders kunt vinden, want in de kookboeken van Annabel Langbein vind je ook een aantal ui-gerechten.

Ik maak het altijd een beetje naar de hoeveelheid uien die ik heb of zoveel als ik denk dat ik nodig heb. Dit is dus niet echt een recept wat heel duidelijke hoeveelheidsaanwijzingen heeft.

rode uiIngrediënten 

rode uien (stuk of 10)
balsamico-azijn of stroop
honing
boter om in te bakken
tijm
rode wijn
(water)
zout en peper

Schil en snijd de rode uien in de vorm die jij wilt. Laat de roomboter smelten in de pan en voeg de uien toe. Laat even goed aanbakken en voeg na een minuut of 10 de balsamico-azijn, honing en tijm toe. Meng goed en laat even 5 minuten sudderen. Voeg dan een glas rode wijn en wat water toe en laat staan tot de uien lekker zacht zijn.

Laat de uien dan uitlekken en vang het vocht op, dit kun je goed gebruiken in de hartige taart met zoete aardappel en courgette.

3 thoughts on “Recept: Gesmoorde rode ui

  1. Hoi Irene, wat ik ook heel lekker vind is een hartige taart met uien en bier. Ik fruit de uien tot ze glazig zijn en blus dan af met bier. Dan doe ik deze vulling in een met deeg bekleden vorm en dan in de oven. Ook lekker met sjalotjes. Ik zou graag nog meer ui-recepten willen lezen! En ik ben nog steeds een keer van plan om uienjam te maken. Heb jij daar ervaring mee?
    Groetjes Annemarie

    • Hallo Annemarie, thanks voor je tip mbt uien en bier. Ben zelf niet zo’n bierfan, maar kan het zeker eens proberen. Ik heb nog nooit uienjam gemaakt, klinkt wel leuk en lekker! Als ik weer iets met uien maak, dan plaats ik het zeker! Binnenkort naar Frankrijk, wie weet wat me daar inspireert!
      Groetjes Irene

  2. Pingback: Recept: Hartige taart met zoete aardappel en courgette | Alles over eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s