Ingrediënten (1 ronde taartvorm, 8 a 12 stukken):
300 gram oud brood
5 eieren
kaneel
zakje vanillesuiker
2 kopjes melk
200 gram suiker
fruit of noten
Breek het brood in brokken (handig om hiervoor brood te gebruiken wat niet gesneden is met de snijmachine van de bakker). Doe de melk in een pannetje, voeg de suiker toe en verwarm dit, het hoeft niet te koken, giet dit over het brood heen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de vruchten of noten in kleine stukken. Meng dit met het brood en de melk en maak er (met je handen) een dikke brij van. Meng er vervolgens kaneel, een zakje vanillesuiker en 5 geklutste eieren door. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het mengsel in de vorm.
Zet ongeveer 45 minuten in de oven.
Prik met een breinaald in de taart om te kijken of deze gaar is, de breinaald moet er bijna droog uit komen, het is namelijk wel lekker als de taart nog een heel klein beetje zacht is. Laat de taart even afkoelen. Als je het bakpapier hebt gebruikt, zoals ik, haal de taart dan meteen uit het bakpapier, anders kan de taart niet luchten en blijft het geheel te nat.
Joan
Hallo Irene,
ik gebruik geen suiker. Kan ik de vanillesuiker vervangen door alleen vanille schraapsel uit de peulen en de suiker door ahornsiroop of yacon? Is kokosbloemsuiker ook een mogelijkheid? Wat worden dan de hoeveelheden?
Hallo Joan,
je kunt de vanillesuiker zeker vervangen door vanille uit de peul. Ook de suiker is goed te vervangen door een andere zoetmaker. Ik gebruik zelf ook vaak honing of fruit als zoetmaker. Je kunt gebruiken wat je wilt. Zelf doe ik het altijd een beetje op gevoel en proef ik voor ik het in de oven doe even of het zoet genoeg is.
Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!
Pingback: Brutto ma buono…. « Alles over eten
hallo irene,
ik heb een vraag over oudbroodcake
hoelang en op hoeveel graden moet de cake
in de oven?
mijn oma bakte de cake in de oorlog voor haar kinderen
vr gr marilena
zoals ook in het recept staat, moet de taart 45 minuten op 200 graden in de oven.
veel plezier met maken en opeten natuurlijk!!
groet, Irene
Pingback: Recept: Broodsalade met tomaat « Alles over eten